Een fijne vakantie, ook voor uw huisdier!

20/03/2019 - 15:05

Tips voor een fijne vakantie thuis, of in het buitenland.

Het is weer zomer. Dé tijd voor rust en ontspanning. Alvorens u met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken, moeten er eerst nog wat zaken geregeld worden. Niet alleen voor uzelf en uw gezin, maar ook voor uw huisdier! Of u uw viervoeter nu meeneemt op vakantie of voor opvang hebt gezorgd, er zijn een aantal zaken die u zeker niet mag vergeten…

Indien u uw huisdier naar een pension of andere opvang brengt:

  • Zorg ervoor dat u de opvang in het dierenpension op tijd reserveert. Alleen zo bent u zeker dat uw viervoeter kan logeren in het pension van uw keuze!
  • Vraag de voorwaarden na die het pension stelt aan het verblijf van uw dier. Zo zijn er pensions die eisen dat dieren niet langer dan een jaar geleden zijn gevaccineerd tegen bepaalde ziekten. Bij sommige pensions dient u uw huisdier bij het afleveren ter plekke te behandelen tegen vlooien en teken. Pensions mogen uiteraard zelf hun eisen bepalen!
  • Vraag ook na welk voer uw huisdier tijdens zijn of haar verblijf krijgt voorgeschoteld. Is uw dier kieskeurig of afhankelijk van een bepaald dieet? Vraag dan naar de mogelijkheden om uw eigen voeding mee te brengen. Heeft uw huisdier een aandoening waarvoor hij of zij medicijnennodig heeft? Bespreek dit dan ook meteen tijdens het eerste contact.

Indien u uw huisdier mee op vakantie neemt naar het buitenland:

  • Vraag bij reservering van uw vakantieaccommodatie of camping meteen na of huisdieren er welkom zijn. Bent u van plan tijdens de reis onderweg ergens te overnachten, vergeet dan ook niet daar na te vragen of huisdieren zijn toegestaan.
  • Reist u met het vliegtuig? Zorg dat u bij boeking alles te weten komt over de eisen die de luchtvaartmaatschappij of het land van aankomst stelt aan het vervoer en invoer van uw huisdier.
  • Zodra u de Belgische grens overschrijdt, moet uw huisdier verplicht gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës).
  • Ga de specifieke eisen na van de landen die u tijdens uw reis doorkruist.1 In sommige landen zijn bepaalde hondenrassen verboden. Ook kunnen een muilkorf en/of een ontworming vereist zijn.
  • In het buitenland kan uw dier blootgesteld worden aan aandoeningen die we in België niet kennen (hartworm, Leishmania, ehrlichiose,…). De meeste van deze aandoeningen worden overgedragen door muggen, zandvliegen, en/of teken (zie bijgevoegde kaart(link is external) voor risico’s per land). Vraag raad aan uw dierenarts voor een goede preventie.

Om er voor te zorgen dat u niets over het hoofd ziet bij het inpakken van de koffer van uw trouwe viervoeter, bieden we u een handige checklist (hond / kat) aan.

KOM OP TIJD LANGS BIJ UW DIERENARTS.

Wij zullen er voor zorgen dat uw dier en zijn paspoort aan alle (wettelijke) vereisten voldoet.

Verder kunnen we u ook advies op maat geven zodat uw huisdier optimaal BESCHERMD van zijn vakantie kan genieten !

Praktische regelgeving over reizen met gezelschapsdieren kan u terugvinden op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu via onderstaande link
https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verk...