Voorkom en behandel teken bij uw hond

06/04/2020 - 10:32

Het is een uitzonderlijke lente door het coronavirus. Iedereen blijft binnen, mensen werken thuis en de scholen zijn dicht - maar voor uw huisdier verandert er niet veel. Door de heerlijke temperaturen popelt uw hond om naar buiten te gaan. Jammer genoeg is het goede weer het signaal voor teken om actief te worden. Wij vertellen u graag hoe u uw huisdier kunt beschermen tegen deze vervelende parasieten.

Teken bij uw hond

Elke teek is niet zomaar een teek. In een Belgisch onderzoek werd bekeken welke teken het meest teruggevonden werden bij honden en katten. De Ixodes ricinus oftewel “schapenteek” en Ixodes hexagonus oftewel “egelteek” werden het meest aangetroffen.

Wees er tijdig bij

Wat kunt u doen?

  • Controleer uw dier na elke wandeling in het bos en in de tuin, ook in stedelijke gebieden

  • Borstel het dier om eventueel losse teken te verwijderen
  • De vastgehechte teken kunt u het best zo snel mogelijk verwijderen met een tekentangetje. Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast en trek gelijkmatig de teek uit de huid. Verdoof de teek niet op voorhand met alcohol of ether, dit verhoogt de kans op overdracht van ziekten. Ontsmet het wondje rond de beet met ontsmettingsmiddel.

Voorkomen is beter dan genezen

De beste aanpak blijft echter een preventieve maandelijkse behandeling met een geschikt tekendodend product. Zo kan men de ongewenste teken en overdracht van ziekten vermijden. Pipetten, halsbanden, tabletten: er bestaan talrijke manieren om uw viervoeter te beschermen. Bovendien zijn niet alle producten op dezelfde manier werkzaam tegen de verschillende tekensoorten.

Informeer bij onze praktijk wat voor uw huisdier het meest geschikte product is, passend bij zijn leefomgeving, voordat u overgaat tot actie.

Foto: Zoetis